h1

Over krimpende koffie

20 september 2007

Als je oploskoffie in een tas doet en je giet er snel kokend water overheen, dan krimpt dat water. Kijkt maar eens goed. Dat krimpt, dat krimpt zelfs snel, waardoor je na enkele seconden weer meer water moet toevoegen, anders is uw koffie te straf.

En nu vraag ik mij eigenlijk al jaren af hoe dat komt.

Advertisements

11 reacties

  1. De wonderen zijn de wereld nog niet uit!
    Maar weetje, ik zat daarnet chocomelk te drinken. En toen ik melk bij zo’n poeder deed… jawel, krimpende melk!

    ;o)


  2. dat poeder is heel poreus, Lime. Snappie ?


  3. @ Pluisje, ja dat weet ik, maar zelfs dan! Zoooveel water kan er toch ook niet door dat poeder opgeslorpt worden? Dat moet toch èrgens naar toe gaan?


  4. Het komt allemaal door de opwarming van de aarde zeg ik u!
    En door de smurfen ook wel een beetje!


  5. hahaha!! kunt ge geloven dat ik mij elke keer afvraag: ‘allee, ik dacht dat ik daar toch meer water bij had gedaan?’
    i finally got it… :)


  6. Deze namiddag stond ik er ook bij stil toen ik mij een kopje oplosespresso klaarmaakte. Zelfs al giet je de tas tot aan de rand vol, dan nog… Maar het ziedende water zorgt ervoor dat er een schuimend laagje wordt gevormd dat natuurlijk – zoals een soufflé – snel inzakt! Dat is wat ik ervan denk… ;)


  7. Kokend water neemt een groter volume in dan niet-kokend water. Van zodra je water op koud poeder giet, koelt het water af, waardoor het volume vermindert.


  8. kan het ook niet gewoon zijn omdat er eerst wat schuim wordt gevormd dat nadien ineenzakt?


  9. Een deeltje condenseert en een ander deeltje moet nog de ruimte vullen tussen het poeder … net zoals water over zand gieten … gaat toch ook niet in 123. Ik heb het ook al gezien, maar vond het niet zo bizar.


  10. Hihi!
    Super ;) Hoewel ik een Senseo op kot heb, en dat ‘fenomeen’ dus niet vaak kan gade slaan, ga ik er zeker eens op letten de volgende keer ;)

    Een fijn weekend alvast hé!


  11. frisdrank drink ik eigenlijk liever dan koffie,
    dat mindert ook wat door de verdampende bubbels, vooral als je er eens goed mee geschud hebt :)



Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: