h1

De dagen dat er geen morgen zijn.

9 april 2008

En dan ga je uit. Het is vrijdagavond, dus je weet dat je ’s anderendaags nergens heen moet, althans niet op een ontiegelijk vroeg uur. Dan bestaat alleen vanavond en hier-en-nu en momenteel.

Met een maat naar een film gaan die je al heel lang heel graag wou zien. Hartelijk lachen omdat het één van die goeie oervlaamse down to earth verhalen is. Aanrijding in Moscou, een aanrader.

Iets gaan drinken met diezelfde maat in het caféetje waar je zo graag zit. Waar ze altijd goeie muziek draaien, waar ze schone mensen hebben, waar het slechte bier ruimschoots goedgemaakt wordt door de gezelligheid, vriendelijkheid en de schone momenten die ge er al beleefd hebt.

Naar Entreprise gaan omdat uwen maat honger gekregen heeft. Tapas eten, cocktails (ik) of leffe (hij) drinken. Lachen en babbelen. Een smske krijgen van een andere vriend of dat ge ook naar het verjaardagsfeestje van nog een andere maat gaat, diezelfde avond in de rector.

Vervolgens naar de rector trekken alwaar ge maat numero één voorstelt aan een hoop andere makkers, oud-kotgenoten, oud-klasgenoten, neven en een buitenlands meiske dat ge eerder die week nog maar voor de eerste keer tegen waart gekomen. Zelf uw gratis pinten mogen tappen en uitdelen. Lachen, dansen, foto’s nemen. De jarige drie kussen geven en al de rest ook, gewoon omdat ge ze graag hebt en ge ze al te lang niet meer gezien hebt. Samen herinneringen ophalen en lachen om de fratsen die ge vroeger samen uithaalde.

Maat numero één bij de arm nemen en hem meesleuren naar de feestafsluiter bij uitstek, de 7 oaks. Jeneverkes en cola drinken. Dansen alsof den duvel in u zit, op de tenen staan van andere mensen en lachen naar elkaar omdat ge ondanks alles wat ge samen in het verleden hebt meegemaakt nog steeds als gewone goeie maten met elkaar kunt staan dansen en lachen.

Naar huis vertrekken maar onderweg tegengehouden worden door een paar verjaardagfeestmaten die ge toevallig op de oude markt opnieuw tegenkomt. De kebabzaak mee binnengetrokken worden alwaar ze een cola in uw pollen stoppen en ge moet toekijken hoe ze een kebab naar binnen werken ‘tegen de kleine honger’. Terwijl ge naar uw etende makker kijkt een smske krijgen van diezelfde kerel die u eerst mee naar het verjaardagsfeest vroeg toen ge rustig uw tapa’s aan het opeten waart, uren en uren geleden. Of ge niet nog héél efkes een laatste iets mee gaat drinken met hen allemaal in de Karrément. Ondertussen een smske krijgen van hem. Of ge op stap zijt in Leuven.

Naar de Karrément, maat numero één nog steeds aan uwen arm. Een laatste pint drinken. Iedereen van het verjaardagsfeestje terugzien en nog meer plezier maken. Plots een bekend gezicht zien opduiken voor uwe neus. Een zoen krijgen die niet toevallig meer op je mond dan op je wang belandt. Maar wegens het bier in je bloed en het dansen in je voeten en de vrolijkheid in je hoofd vind je’t niet erg en plant je er één terug. Beseffen dat je hart groot genoeg is om toch nog een klein stukje voor hem gereserveerd te houden, ook al is het overgrote deel van datzelfde hart tegenwoordig ingepalmd door iemand anders.

Naar je kot vertrekken, mensen dag zoenen en knuffelen. Je ventje die je toefluistert dat hij jaloers is als hij hoort dat maat numero één op je kot zal overnachten. Hem een laatste keer in de ogen kijken terwijl je je al half omdraait en nog snel die laatste zoen op zijn zachte lippen drukken. Naar buiten wandelen met numero één aan je zijde, al lachend (ik) en boerend (hij) – of was het andersom – naar je kot wandelen.

Een knuffel in het donker, slaapzacht zeggen en in een diepe, diepe slaap vallen. Alsof er geen morgen is.

Advertenties

7 reacties

  1. Vrijdagavonden zijn altijd de beste!


  2. Klinkt als één van de meest geweldige vrijdagavonden ooit :)


  3. al lachend (ik) en boerend (hij) =)


  4. Zo n avonden moeten er meer zijn he, dat er geen morgen is. Ik mis de vrijdagavonden in leuven!


  5. Misschien moet ik toch maar eens een vrijdagavond in Leuven blijven :D


  6. Jaja, ik wordt er weemoedig van. Met de zomer in aantocht komen er hopelijk nog veel van die avondjes!


  7. avonden zonder vooraf gemaakte afspraken zijn de beste!Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: