h1

25 post-its (1)

18 april 2008

Naar aanleiding van 25 jaar weekend knack heeft de jongste garde van de redactie een nummer ineen gestoken. Een fantastisch nummer, dat ik, twentysomething zijnde, van voor naar achter in één ruk heb uitgelezen. En laat me nu zo vrij zijn de 25 post-its voor 25-jarigen hier te herhalen, voorzien met wat commentaar. Het gaat over 25 dingen (ik heb er maar 24 geteld, maar goed, dat euveltje zien we over het hoofd) die je voor je 25ste gedaan moet hebben. De lijst is opgesteld door Elke Lahousse.

Overweeg een cursus stijldansen. Het eerste huwelijksfeest met ontiegelijk grote dansvloer loert om de hoek. *** Het wordt – zachtjesaan – tijd om afterworkparty’s serieus te nemen. *** Bedenk dat chemische schoonmaakproducten je vruchtbaarheid kunnen aantasten. Schakel over op biologische varianten. *** Tijd om lichamelijker te worden. Pak je vrienden en familie vaker vast. Een schouderklopje, een aai over de bol. Groepsknuffel! *** Leer een nieuwe taal en ga met die verworen kennis op reis. Ter voorbereiding plakt je huis vol post-its met interessante formuleringen in die taal. De reis zelf: op je eentje.

Gedaan met één keer laten rinkelen op de GSM van je ouders, zodat ze terugbellen. Het is niet langer acceptabel nooit belkrediet te hebben. Hetzelfde geldt voor platzak zijn op café. *** Ga voor een metamorfose. Meet je een echt kapsel aan. Experimenteer met rode lippenstift of lakleren schoenpunten. Leer knipogen zoals Jude Law dat doet. *** Geef bloed. *** Ontdek je ouders als bewust gekozen gesprekspartners en niet enkel als toevallige tafelgenoten. Gij zult niet langer gehaast zijn als gij naar hun huis wederkeert. It’s quality time. *** Haal een piano in huis. Je enthousiasme is nog groot genoeg om het spelen snel in de vingers te krijgen en partituren kunnen lezen is niet langer een must. Youtube wel. Zoektermen: “How to play” + “on piano”. Van Justin Timberlake, Damien Rice tot the Beatles. Sing along! Dit werkt ook met een ukulele.

Van meer ernstige aard: ontken niet langer maar kom uit voor wat je al lang denkt. In dezelfde lijn: hak knopen door. *** Of wat dacht je van een experiment zo nu en dan: zeg overal ‘ja’ op, zoek uit wat een reeks onenightstands met je doet, praat met daklozen, bereken hoever je kan reizen met je door het werk betaalde tankkaart, begroet vreemden op straat, vier spring break met Amerikaanse universiteitsstudenten op populaire bestemmingen als Miami Beach (Florida) of Cancùn (Mexico). Mislukt er eentje, dan bedenk je een nieuwe. *** Vraag je af waarom feestjes zo laat beginnen. Voortaan ben je er als een kippetje bij. Zelfs grootmoe weet dat de uren vòòr middernacht dubbel tellen. *** Zet je in als vrijwilliger. In eigen land (kinderen helpen met huiswerk), of een natuurproject in de jungle van Bolivia.

Verveling zal onze generatie niet klein krijgen! Maak zelf dingen: schilderijen, wortelcake, schrijf brieven op een tweedehands gekochte typmachine, kweek aardbeien en frambozen of ontdek de creatieve verlossing die Guerilla art kan brengen (check de “100 ideas” op http://www.kerismith.com). *** Investeer in collector’s items en schaf je eerste designstoelen/ontwerpersjasje/vinylplaten aan. Ga naar een veiling. *** Lees de grote filosofen. *** Hou het cultureel erfgoed in stand. *** Leer de lyrics van de hit Everybody is free to wear sunscreen van Baz Luhrman vanbuiten. *** Goed, de franse lichtstad is romantisch. Maar ontdekte je al de goede kanten van je geboortestreek? *** Ga voor de titel van lievelingskleinkind. Breng je grootouders elke week soep, ga samen naar de markt, leg uit wat chatten is.

Vraag je af of de mensen waarmee je je omringt het beste in je naar boven halen. *** Trein naar Engeland als je die voetbalmatch wil bijwonen en blijf drie dagen hangen. Vlieg naar New York om te shoppen en lees een boek in Central Park. Roadtrip naar Barcelona voor dat zomerfestival en leg onderweg de barbecue aan op verlaten plekken. First we take Manhattan, then we take Berlin. *** Zie de wereld. ***Vertel je vrienden waar je hen dankbaar voor bent. Spreek, schrijf of zing het uit, vandaag nog. En laat die digitale foto’s uit je studentenjaren ontwikkelen. *** Gij zult niet verkommeren door eenzaamheid: richt een club op. Een zaalvoetbalploeg, leesclub, naai- of playstationteam. Kom regelmatig samen in iemands keuken om de agenda te bespreken. De gastheer of -vrouw zorg voor spijs en drank. *** Luister niet naar flauwekul van anderen. Maak zelf een lijstje en stel je prioriteiten.

Advertenties

5 reacties

  1. alleen al van het lezen van dit lijstje word ik zo moe


  2. Héhé, ik sta er nog niet àl te slecht voor precies met de plannen die ik nog heb :)


  3. Coole lijst, maar duidelijk wel voor de jonge mens die niet meer studeert. Ik zal het zeker onthouden voor binnen een paar jaar, en mss kan ik zelfs mijn lijstje met levensdromen met een aantal dingen aanvullen.


  4. Leuk lijstje


  5. Dat lijkt mij een lijstje voor iemand die goed verdient of die niet aan sparen doet. Ahum.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: